Τετάρτη, 25 Σεπτεμβρίου 2019

Φωτια στο Μοναστηρι 23 Ιουλίου 2016

Το Μοναστηρι αναστηλωθηκε μετα απο ενεργειες ενεργων πολιτων και με χρηματα της πολιτειας
Η φωτογραφια ειναι απο το καλοκαιρι του 1991 σε εκδηλωση για την αναστηλωση της Μονης που διοργανωσαν οι παρακατω φορεις και ο πολιτιστικος συλλογος Διδυμων  Διακρινονται ο τοτε Δημαρχος κ Κωστελενος ο Βασιλης Λαδας ο ομιλητης κ Μαλτεζος και πολλοι -ες πολιτες απο την Ερμιονιδα το Ναυπλιο και το Αργος.Εφημεριδα Παλομος της Αργολιδας 26 Μαιου 1992


Απο τοτε ομως που αρχισε να υπαρχει ξανα το αναστηλωμενο μοναστηρι ενδιαφερθηκε η εκκλησια μπηκε μοναχος, επιασε φωτια (γιατι εφ οσον το μερος κατοικειται δεν υπαρχει πυρασφαλεια;) και καηκαν σημαντικα στοιχεια απο το εσωτερικο, τωρα θελουν και εικοσι στρεμματα να εχουν εκκλησιαστικη ιδιοκτησια .Γιατι; Τους ιερεις τους μισθοδοτει το κρατος.Γιατι χρειαζονται εικοσι στρεμματα στο Μπεντενι;

http://1.bp.blogspot.com/-q1U2JVgfN1c/T2jBzcR1khI/AAAAAAAAB5Y/FJANHPVQKm4/s400/%25CE%2599%25CE%25B5%25CF%2581%25CE%25BF%2B2.jpg

Φωτια

Στις φλόγες τυλίχτηκε ο ναός του Αγίου Δημητρίου, ο οποίος βρίσκεται στο εσωτερικό της Μονής Αυγού στην Ερμιονίδα Αργολίδας.Η πυρκαγιά εκδηλώθηκε γύρω στις 9.15 την νύχτα και έγινε αντιληπτή από τον μοναχό που μονάζει στον οικίσκο της Μονής τις 20 τελευταίες μέρες. Πριν είκοσι πέντε μέρες με τις ενέργειες του ιερέα Διδύμων, του Δημάρχου Σφυρή, του Αντιδημάρχου Αποστόλου του Προέδρου της Κοινότητας Σπανού και του Αντ/χου κ. Αντωνόπουλου η Μονή απέκτησε νερό και σώθηκε καθώς η πρόσβαση των πυροσβεστικών ήταν πολύ δύσκολη. Από την πυρκαγιά σύμφωνα με πληροφορίες κάηκε μεγάλο τμήμα της σκεπής ενώ φθορές έχουν προκληθεί και στο εσωτερικό του 

Φωτια 


Εκδηλώθηκε στον Ναό του Αγίου Δημητρίου χθες γύρο στις 9.15 το βράδυ και έγινε αντιληπτή από τον Μοναχό Γεώργιο που εδώ και λίγο καιρό μονάζει στην Μονή.
Ειδοποιήθηκε αμέσως ο Διοικητής της Μονής π. Κοσμάς Κωσταντινίδης ο οποίος άμεσα ειδοποίησε μεταξύ άλλων και τον Πάνο.
Ο οποίος εκείνη την στιγμή βρισκόταν στην γεώτρηση Μοριάρη, 5 λεπτά από την Μονή. Είχε αντικαταστήσει κάποιο λάστιχο στην εκεί γεώτρηση και είχε το παλιό φορτωμένο στο φορτηγάκι.
Αυτή η σύμπτωση ήταν σωτήρια αφού το νερό που έχει η Μονή είναι μια μικρή πλαστική δεξαμενή και μια σωλήνα που φθάνει μέχρι την αυλή.
Το παλιό λάστιχο χρησιμοποιήθηκε για πρόχειρη επέκταση και έτσι έφθασε νερό στην εστία της φωτιάς.
Εδώ πρέπει να αναφερθεί η μέχρι αυτοθυσίας βοήθεια οικογένειας Γάλλων. Ο σύζυγος, μούσκεμα, κρατούσε σταθερή την πρόχειρη επέκταση και τα δύο κοριτσάκια τους με φακούς προσπαθούσαν να βοηθήσουν όσους επιχειρούσαν την κατάσβεση.
Ως προς τις ζημιές τώρα αυτές περιορίστηκαν μόνο στον χώρο του Ναού, κάηκε ό,τι ξύλινο, Τέμπλο, Στασίδια, Αναλόγιο, ….
Να σημειωθεί ότι ο Διοικητής της Μονής αμέσως με την ανάληψη των καθηκόντων του και από τον φόβο των κλοπών/λεηλασιών είχε απομακρύνει όλα τα μεταφερόμενα κειμήλια, εικόνες κλπ.

Σεπτεμβρης 2019

Μεγάλο πρόβλημα … η  λάθος ενημέρωση του Πάνου

Στην ανοικτή συνεδρίαση του Κοινοτικού Συμβουλίου μίλησε και ο Πάνος.
Όπως με πληροφόρησαν είπε, περίπου τα εξής.’ Το συγκεκριμμένο ακίνητο το έχτισαν οι καλόγηροι και ανέφερε επίσης ότι το ίδιο ακίνητο δεν δόθηκε σε κανέναν κατά την διανομή, αλλά, μαζί με άλλα, παρέμεινε στην διάθεση του ιδιοκτήτη.
Το αγροτεμάχιο αμπέλι είναι εξαιρετικό. Είναι σε πλαγιά, σε άγονη γενικά περιοχή, αλλά έχουν κατασκευασθεί πεζούλια και το έχουν καταστήσει με τα χρόνια, εξαιρετικό.
Τα άλλα όμως είναι ανακριβή.
Ας τα πάρουμε όμως με την σειρά.
Τον Αύγουστο του 2014 συναντήσαμε τον Μητροπολίτη Εφραίμ στην Μονή Αγίων Αναργύρων. Δεν θυμάμαι ημερομηνία, θυμάμαι όμως ότι είχε έρθει στην Ερμιονίδα για τα εγκαίνια στο Αρτίκι και ότι σε λίγες μέρες αναλάμβανε καθήκοντα Δημάρχου ο Δ. Σφυρής.
Τότε ήταν που μας είπε ότι ήταν έτοιμος ο φάκελος για την επανίδρυση της Μονής αλλά δεν θα ξεκινούσε την διαδικασία γιατί ήθελε να αναλάβει καθήκοντα ο νέος Δήμαρχος, να τον ενημερώσει και να συζητήσει μαζί του την εξασφάλιση για την Μονή ενός χώρου της τάξεως των 20 στρεμμάτων. Ετσι ξεκινήσαμε, ο Πάνος και εγώ, να ψάχνουμε να βρούμε αυτόν τον χώρο.
Λίγες μέρες μετά, από την Πάτρα, είπα στον Πάνω για την διανομή και ότι ο σχετικός φάκελος ήταν στην Νομαρχία, στην τάδε υπηρεσία. Και ίσως από εκεί βρίσκαμε κάτι.
Δεν πήγαμε μαζί στην Νομαρχία, πήγε ο ίδιος με τον Διοικητή της Μονής. Ενημερώθηκαν, πήραν κάποια στοιχεία, μου τα έστειλε και μένα, και σε ένα από αυτά, σε έναν πίνακα διανομής, υπάρχει η αναφορά που ανέφερε στο Κοινοτικό Συμβούλιο, η ένδειξη δηλαδή  ‘παραμένει εις τον ιδιοκτήτη’.΄
Το έγγραφο αυτό είναι αναρτημένο στο τέλος του σχολίου.
Αποψή μου είναι ότι για το κτήμα αμπέλι, από την στιγμή που περιλαμβάνεται στην έκθεση της κ. Δρούζα, δεν μπορεί να υπάρχει άλλο έγγραφο στο οποίο να αναφέρεται ότι παραμένει στην ιδιοκτήτη.
Τότε, και αυτός και εγώ, θεωρήσαμε ότι ο ιδιοκτήτης που αναφέρει το έγγραφο είναι η Μονή και επομένως από εκεί θα μπορούσε να βρεθεί η έκταση που ζητούσε ο Μητροπολίτης.
Γρήγορα όμως συνειδητοποίησα ότι ο ιδιοκτήτης που αναφέρει το έγγραφο δεν είναι η Μονή αλλά το Ελληνικό Κράτος.
Ο λόγος είναι απλός. Το έγγραφο αυτό συντάχθηκε κάπου στα 1930.
Όμως τότε ιδιοκτήτης δεν ήταν η Μονή, αυτή είχε διαλυθεί έναν αιώνα πριν. Η περιουσία της είχε δημευθεί από τότε, ένα μέρος της είχε πουληθεί και για ό,τι είχε απομείνει είχε ξεκινήσει η διαδικασία της διανομής.
Επί πλέον την διανομή δεν την έκανε η Μονή.
Οι Διδυμιώτες, π.χ. οι παππούδες του Πάνου, πήραν χωράφια στην Πελεή, που τους τα παραχώρησε το Κράτος και όχι η Μονή. Το Κράτος μοίραζε και όχι η Μονή.
Για αυτά ενημέρωσα τον Πάνο, σταματήσαμε να ψάχνουμε να βρούμε τον χώρο από εκεί και έτσι προέκυψε η πρόταση που αναφέρει ο προηγούμενος πρόεδρος Κ. Σπανός.
Να σημειώσω ότι με την πρόταση αυτή συμφώνησα τότε, συμφωνώ και τώρα.
Και να συμπληρώσω ακόμη ότι ο Κ. Σπανός γνωρίζει ότι περιουσία της Κοινότητας δεν μπορεί να μεταβιβασθεί. Κάποια ανάλογη προσπάθεια που έγινε στον Δήμο μας την ακύρωσε η Αποκεντρωμένη Διοίκηση., με αναφορά σε ευθύνες που μπορεί να καταλογισθούν.
Αλλά για αυτά σε επόμενο σχόλιο.
Δείτε το έγγραφο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου