
Στο εξαντλημένο βιβλίο της Γιόνα Μικέ Παιδούση "Τα παιδια της σπηλιάς " εκδοσεις Κερδος 1978 και στις σελίδες 11-12 αναφερεται.
1.Οταν χτιζόταν το μαναστήρι οι μαστόροι εχαναν συνεχώς τα εργαλεία τους. Αλλού τα αφηναν και αλλου τα βρίσκαν. Δεν ξέραν του Αγίου την βουλή.Πήραν λοιπόν ενα αυγο και το απόλυσαν απ την κορφη του βράχου και κείνο έπεσε γερό σε ενα πλατωματάκι εκεί απανω στον γκρεμό.
Αυτό ηταν το σημάδι για το που ηθελε ο Αγιος την εκκλησιά.Γι αυτό το ειπαν μοναστήρι τ αυγού και εβαλαν ενα πέτρινο αυγό στην σκέπαση της εκκλησιάς του.
( Σημ.Σήμερα αυγό δεν υπάρχει αλλα θα μπορούσε να μπεί μια πινακίδα με τους θρύλους και ενα μαρμάρινο αυγό στον περίβολλο.)
2.Ειτουνε λέει μια βλάχα που ειχε αρρωστο μοναχοπαίδι.Το φερε με πίστη στο μαναστήρι και το πέταξε απο την κορφη του βράχου κι αν ο αγιος ηθελε να κάμει θάμα θα το σωζε.Πέφτει το παιδί μπροστά στην εκκλησιά διχως να πάθει τίποτα και απο τότε εγινε καλά.
3.Μια χήρα απ το Δίδυμο ειχε ενα μονακριβο παιδί αλλα αρρωστο.Το ταξε στον αγιο να γιάνει το παιδί και μετά να το πάει στο μοναστήρι να το υπηρετεί.Γινοταν καλυτερα σιγα σιγα και το πήγε στο μοναστήρι. Μετα απο λίγο εχάθει το παιδί.Την νύχτα ακούει ο ηγούμενος φωνή μεσα στον υπνο του Τρέχτε να πάρετε το παιδί στης Κατσουλιέρεζας το βράχο. Πεταγεται ο ηγούμενος στην ταράτσα και βλέπει πιασμενο το παιδί σε μια κοκορετσιά.Το τραβήξανε με ενα σχοινι και θεωρηθηκε σημαδι πως το χρέος στον αγιο ξεπληρώθηκε και να το πάρει η μάνα του να φύγει.
ΓΙΑ ΝΑ ΘΥΜΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΠΑΛΙΟΙ ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΘΑΙΝΟΥΝ ΟΙ ΝΕΟΙ
Ο Μορφωτικός Σύλλογος Διδύμων «Η ΑΘΗΝΑ» σε συνεργασία με την Κοινότητα Διδύμων από τη δεκαετία του 80 και με την καθοδήγηση της κ. Μαρίας Βελιώτη είχε ξεκινήσει τις παραστάσεις , παρεμβάσεις προς κάθε κατεύθυνση ( Υπουργείο Πολιτισμού, Εφορία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων κ.λ.π.) για την ένταξη στα Μεσογειακά Ολοκληρωμένα Προγράμματα ( Μ.Ο.Π.), με σκοπό τη στερέωση και αναστύλωση της Ι. Μονής Αγίου Δημητρίου Αυγού. Ο σκοπός επετεύχθη και περίπου 1994 ολοκληρωθήκαν οι εργασίες στερέωσης .
Αυτές τις ημέρες διορθώθηκε το σφάλμα , μετά την παρέμβαση του Μορφωτικού Συλλόγου Δ. Κ. Διδύμων «Η ΑΘΗΝΑ», σχετικά την τοποθεσία αναφοράς της μονής . Από « Ι. Μονή Αγίου Δημητρίου Αυγού, Ιρια» σε « Ι. Μονή Αγίου Δημητρίου Αυγού, Δίδυμα»
[ Σε επόμενη ανάρτηση μας θα γίνει εκτενής αναφορά στο ιστορικό συντήρησης προστασίας και ανάδειξης της Ι. Μονής Αγίου Δημητρίου Αυγού. ]